26 tips – då använder du stavmixer! (2021)

Jag har länge velat ha en ordentlig mixer men efter ett par missöden där botten lossnade och mina smoothies rann ut så blev jag övertygad om att testa en stavmixer och det ångrar jag inte en sekund. 

Förutom att göra smoothies med min stavmixer så har jag insett hur mycket mer man kan göra med en stavmixer, så här kommer mina tips på vad du kan göra med en stavmixer.

Vad använder man stavmixer till?

En stavmixer kan du ha till det mesta som du använder en vanlig mixer eller visp för. Stavmixers kan du använda för att göra smoothies, soppor, puréer, såser, guacamole, grädde, majonnäs, potatismos och mycket annat. Stavmixer med kraftigare motor kan du även hacka is och nötter samt krossa frusen frukt och grönsaker. Dessutom har stavmixern en tervlig bonus, den är enkel att rengöra.

1. Göra smoothies

Smoothies är nog ett av de vanligaste användningsområdena för en stavmixer. Ibland följer det men en behållare med höga kanter som är perfekt för att göra smoothies annars är det bara ta en hög skål.

Smoothies går enkelt att göra med en handmixer och snabbare att diska än en vanligt blender.

2. Vispa grädde

En stavmixer är perfekt för att göra grädde men det går snabbt så var försiktig. När du ska göra grädde med en stavmixer så tänk på att den är betydligt snabbare än om du ska vispa den så var uppmärksam så att grädden inte blir för tjock och blir smör istället.

Spara dina armar och händer och vispa din grädde med en stavmixer istället.

3. Mixa ägg med vätska för omelett

När du väl har en stavmixer så kan du byta ut vispen eller blendern mot just stavmixern. Du kan i princip mixa det mesta och fantasin har inga gränser. När du ska göra omelett så häll i äggen, kryddor och vätskan (vatten, mjölk eller havredryck) som du vill använda. När du har hällt i allt du och ska mixa så ta stavmixern istället, det går mycket snabbare och framför allt när du ska göra omelett till många personer och hela familjen.

Här hittar du recept på en fantastisk god omelett som passar de flesta, även de med allergier och känslig mage.

4. Barnmat

Många småbarnsföräldrar har sett fördelarna med stavmixern och att göra egen barnmat. Visst kan man köpa färdig barnmat på burk och det är smidigt i många fall, speciellt när man ska på utflykt eller resa men i längden kan det bli både dyrt och det finns begränsade smaker. Du kan enkelt ta er middag som resten av familjen ska äta och mixa med stavmixern till ert barn och låta de äta samma mat och vänja dom vid det som ni alla äter hemma.

5. Soppa

Soppor är superlätt att göra med stavmixer och du kan göra direkt i en gryta, gärna i en med höga kanter så du undviker stänk. Och soppor är inte bara gott utan det går att göra det väldigt billigt om man vill spara på pengarna. För att få soppar riktigt slät och len så görs det enklast med en stavmixer. Och kom ihåg att du kan använda stavmixern även när soppan är varm och ligger i kastrullen eller grytan, tänk på att det kan stänka en del och för att undvika brännskador så bör grytan ha höga kanter.

Din stavmixer kan du använda direkt i en kastrull av metall när du vill göra soppor.

6. Såser

Du kan göra alla möjliga såser med en stavmixer men tänk på att använda skål eller kastrull med höga kanter så du undviker att det skvätter. Stavmixer fungerar bra att använda till många såser som exempelvis hollandaise eller bearnaise. Vissa såser kan vara svårare att göra än andra och ibland misslyckas man när man vispar för hand men med en stavmixer kan det upplevas enklare eftersom den kan vara igång samtidigt som du fokuserar på att få ner nästa ingrediens som exempelvis varmt smör för en perfekt emulsion.

7. Puréer

Puréer är perfekt att göra med en stavmixer som exempelvis fruktpuréer till din bebis eller bakning. Skölj och rensa bären från smuts och stjälkar och skala om du vill. Sedan är det bara att blanda all frukt i en bunke med höga kanter och därefter mixar du all frukt till det blir en fin puré.

8. Hummus

Hummus är både gott och nyttigt och även här kan du använda din stavmixer. Blanda i tahini, salt och citron med pressad vitlök och mixa sedan till att det blir en fast och vit massa. Tillför vätska och mixa till den till den blir krämig, därefter tillför du kikärtor och mixar igen.

Du gör enkelt en hummus med din stavmixer.

9. Guacamole

Din stavmixer kommer helt klart till sin rätt om du vill göra guacamole till din tacomiddag. Allt du behöver är avokado, vitlök, tomat, limesaft, koriander, salt, peppar, spiskummin och så klart en stavmixer. Med en stavmixer så blir din guacamole riktigt slät och fin.

10. Aioli

Aioli går supersnabbt att göra med en stavmixer och är klar på mindre än 10 minuter. Lägg i vitlöken och de ingredienser som du vill ha i en stor bunke, för ner stavmixern och mixa allt i några sekunder innan du för den sakta uppåt igen. Vips, så är aiolin klar.

11. Smör

Att göra sitt eget smör är betydligt enklare än vad många tror. Allt du behöver är grädde, salt och en skål med höga kanter. Och om du använder en stavmixer så går det grymt mycket snabbare än om du gör det för hand, du har ett färdigt smör på några minuter och har sparat dina handleder samtidigt.

12. Tryffelsmör

En av mina favoriter är tryffelsmör och det blir bäst om du gör det själv. Visst, tryffel kostar en del så det blir inte så ofta som jag gör det men ack så gott. Tryffelsmör gör du lika enkelt som vanligt smör, mixa med en stavmixer så går det både snabbare och du spar dina handleder.

Tryffelsmör är riktigt gott till grillat och går snabbt att göra med en handmixer.

13. Kryddsmör

Kryddsmör är supergott när du exempelvis ska grilla och du gör det lika enkelt som vanligt smör, kom ihåg att ställa in kryddsmöret i kylen eller frysen efter att du har gjort det. Ett knep är att göra kryddsmör och hälla det i en plastpåse om du rullar avlång, därefter lägger du den i frysen så den stelnar och slutligen så skär du den i bitar och lägger tillbaka i frysen. På så vis har du kryddsmör som räcker bra länge.

Och enklast och snabbast är såklart att göra kryddsmöret med en stavmixer.

14. Vinägrett

Du gör en vinägrett på två minuter med en stavmixer. Blanda ihop rödvinsvinäger, olivolja och de kryddor som du vill ha smak av. Mixa med din stavmixer och smaka av med salt och peppar.

15. Majonnäs

Majonnäs kan du ha på din smörgås, till smörgåstårtan, till skaldjur eller på ägg. Och den blir godast om du gör den själv och med en stavmixer så är den klar på någon minut.

Ett knep är att ha alla ingredienser i samma temperatur och då är det enkelt att förvara allt i kylen innan du påbörjar majonnäsen. Recepten kan skilja sig åt men vanligtvis innehåller den ägg, dijonsenap, lime, salt peppar och olja.

Majonnäs är väldigt enkelt att göra och speciellt om du har en stavmixer, då går det på ett par minuter.

16. Pesto

Pesto är riktigt gott till pasta eller fisk och du kan som mycket annat på denna listan, göra det snabb själv med din stavmixer. Blanda ihop ingredienserna i en skål med höga kanter, pinjenötter, vitlök, parmesan, salt, peppar, basilika, olivolja och vatten. Ta sedan fram din stavmixer och mixa till det blir en slät och fin kräm och ställ den i kylen, nu är den färdig att användas när du är sugen.

17. Glass

Det finns mängder av olika recept på glass som du kan göra själv och en stavmixer kommer till sin rätt i samtliga recept (vad vi vet i alla fall). Här hittar du ett recept om du vill göra jordgubbsglass.

18. Hacka ingefära

Om du har en stavmixer som kan hacka så kan du använda den till att hacka ingefära när du vill göra ingefärsshot. Med ingefära, honung, vatten och citron så kan du enkelt göra dina egna ingefärsshot där din stavmixer kommer till sin rätt.

Hacka ingefäran med din stavmixer istället för att göra det förhand med en kniv.

19. Hacka lök

Precis som med ingefära så kan du med vissa stavmixers hacka lök, vilket kan vara väldigt skönt eftersom det går snabbt och du kan skona dina ögon. Du kan hacka vilken lök du vill, gul, röd, purjolök, salladslök mfl.

20. Fetaoströra

Gillar du att dippa grönsaker så måste du testa fetaoströran. Den är enkel att göra, speciellt om du har en stavmixer. Mixa fetasost, keso, basilika, rödlök, citronsaft och salt samt peppar med din stavmixer så är det klart. Du hittar recept på fetaost här.

21. Potatismos

Potatismos kan du göra på många olika vis, med smör och mjölk, eller så byter du ut smöret mot grädde eller gör en helt vegansk på havredryck. Mixa potatisen och vätskan med din stavmixer och här hittar du ett bra recept på potatismos.

Med din stavmixer så gör du potatismos snabbt. Välj din konsistens efter hur länge du mixar.

22. Vitkålsmos

Att göra vitkålsmos går både snabbt att göra och är nyttigt. Skär vitkål i bitar och koka i vatten i 10-15 minuter. Häll sedan ut vatten och tillsätt smör och grädde samt mixa med din stavmixer. Krydda därefter med salt och peppar och smaka av tills du är nöjd.

23. Krossa is

Att krossa is kan du inte göra med alla stavmixers så läs noga på produktbeskrivningen innan börjar krossa isen. Det krävs både en starkare motor och blad för att kunna krossa isen för att undvika att förstöra stavmixern. Om du krossar is utan att det står i produktbeskrivningen så riskerar du att inte få pengarna tillbaka på garantin.

24. Hacka nötter

Innan du ger dig på att hacka nötter med din stavmixer så läs ordentligt på produktbeskrivningen så att du är säker på att motorn och bladen håller. Många av dagens stavmixer klarar av att hacka nötter. Du kan hacka nötterna efter eget önskemål, antingen grovt hackat på några sekunder eller mer finhackat. Tänk på att använda en bägare eller skål med höga kanter eftersom det kan stänka en del. Använd en kökshandduk eller handen för att täcka öppna ytor i bägaren så du undviker att få nötter utspritt i köket.

Med dagens moderna stavmixers kan du ofta hacka nötter.

25. Mosa frusen frukt

En stavmixer är perfekt när du vill mosa frusen frukt. Ett smart knep är att frysa in frukt som mognat och riskeras att slängas eftersom ingen äter upp den, då kan du med fördel skära upp frukten och frysa in det i olika portioner. Sedan är det enkelt att ta en portion med frusen frukt och mosa med din stavmixer, antingen till smoothie, ditt barn eller till en kräm.

26. Mosa frusna grönsaker

Precis som med frukt så kan du även mosa frusna grönsaker, perfekt när du vill göra olika röror, såser eller till en grön smoothie eller dipp. Släng inte grönsaker som börjar närma sig sin sista bäst-före-dag…hacka upp den och frys in den iställer i portionsdelar, det är både ekonomiskt och hållbart.