Hur rengör man stavmixer?

Hur rengör man stavmixer? Här får du en guide som visar hur du rengör din stavmixer.

Undrar du hur man rengör en stavmixer? Här tips om hur du bäst rengör din stavmixer!

Det finns fler sätt att rengöra en stavmixer men ett av de enklaste är att ta rent, hett vatten med diskmedel och vispa det med den med hög hastighet med smutsiga stavmixern så att den blir ren. Om du inte lyckas med att få stavmixern ren första gången så gör du om det hela en gång till.

Här kan du läsa mer om vad du bör tänka på för att hålla din stavmixer ren och hållbar en längre tid.

INNEHÅLL MED SNABBLÄNKAR

Det kan vara svårt att rengöra en stavmixer från matresterna efter din matlagning och allt vispande. Här får du flera tips på hur du rengör stavmixern, hur du enkelt kan underlätta så rengöringen går enklare i framtiden och vad du ska tänka på så bladen håller längre.

Viktigt att göra innan rengöringen!

Om du mellan ditt mixande sköljer din stavmixer i varmt vatten så undviker du att matrester fastnar och torkar in innan du ska diska den, då blir det mycket lättare att rengöra den. 

Ställ din stavmixer i en skål med lite vatten så att bladet ligger i vattnet innan du ska rengöra den, då blir det enklare att tvätta bort resterna från det som du har mixat. När du blötlägger bladen så tänk på att stavmixern (den du håller i) inte ska åka ned i vatten, då riskerar du både att förstöra den och att en olycka kan inträffa.

Om stavmixern åker ned i vatten så riskerar du att förstöra motorn. Många moderna och mer kvalitativa stavmixers tål en hel del men det finns sällan en garanti mot att den ska klara att blötläggas, det är endast bladen som ska blötläggas.

Om du lägger bladet till stavmixern i blöt så tänk på att dra ut elsladden från väggkontakten, om den inte är batteridriven förstås. Om du har en stavmixer med elsladden så undvik att ha sladden i väggkontakten eftersom vatten och el kan medföra en direkt fara.

Tänk på att i båda exemplen ovan bör du undvika att ha kontakten till stavmixern i eluttaget (om den är sladdrivande).

Det här behöver du för att rengöra din stavmixer

Att rengöra en stavmixer kan vara ganska kul och om du har barn så kan de med glädje hjälpa till, se bara till att det är försiktiga med det varma vatten så att de inte bränner sig. Rengör dina delar till stavmixern förhand och undvik diskmaskinen.

För att rengöra din stavmixer och tillbehören så behöver följande;

 • hett vatten (ej kokande)
 • diskmedel
 • ren bytta eller kärl

Husmorstipset! Vad gör du om stavmixern är riktigt grisig…?

Du kan även testa att göra ovanstående rengöringstips fast med vinäger istället för diskmedel. Vinägern kan även bidra till med en positiv desinfektion av knivbladen.

Om du fortfarande inte får bort smutsen så rengör med en disksvamp för att få en fysisk påverkan. Tänk på att endast använda de mjuka delarna på en disksvamp och undvika de delar som är mer raspiga eftersom det kan skada stavmixerns ytor.

När ska du diska stavmixern?

Visst kan det bli stressigt i köket ibland och du kanske vill servera och äta maten innan du börjar diska men försök att diska stavmixern direkt efter att du har använt den. Om du diskar stavmixern direkt efter användning så är det mycket lättare att rengöra den eftersom matresterna troligtvis inte har hunnit torka in på knivbladen.

Vill du rengör motordelarna?

Funderar du på att diska motordelarna? Du ska helst undvika att diska motordelarna även om moderna stavmixers tål mer än vad man tror. Läs igenom bruksanvisningen noggrant innan du får för dig att diska stavmixerns motordelar.

Så rengör du smuts från knapparna och känsliga ytor

Du kan testa att rengöra känsliga ytor och smuts som fastnat i små mellanrum vid knapparna. Använd en bomullstuss och alkohol och testa dig fram. Var uppmärksam på att undvika att skada eller missfärga eventuella plastdelar.

Så här torkar du din stavmixer ordentligt

Om du vill att din stavmixer ska hålla i många år så bör du torka den omsorgsfullt innan du lägger undan den i ditt köksskåp. Torka alla delar noggrant så att all fukt försvinner från själva handenheten men även alla knivblad och tillbehör. 

Du torkar enklast med hushållspapper eller en torr handduk. Var försiktig så att du inte skär dig på knivbladen när du torkar och låt de sedan stå framme ett tag innan du ställer in de i köksskåpen så att du är säker på att det sista har torkat.

Förvaring av stavmixern

Förvara gärna din stavmixer en bit från värme som exempelvis ugnsvärmen, värmen från diskmaskinen eller från solens värme om du har den framme hela tiden.

Se till att den förvaras i ytor som inte är dammiga och på så vis undviker du att stavmixern utsätts för yttre påverkan under förvaringen.

Men samtidigt förvara gärna stavmixern så att du enkelt kan komma åt den utan att behöva ta undan annat köksutrustning eller ta fram en pall för att nå den. Om du har den lättillgänglig så kommer du troligen att använda den mer än vad du har förväntat dig eftersom den går att ha till så mycket mer än vad du kan ana.


9 steg – så här rengör du din stavmixer!

Och så här rengör du enkelt och snabbt din stavmixer;

 1. Skölj bort lösa matrester från stavmixern med rinnande vatten från kranen
 2. Ta varmt vatten och häll det i ett kärl med höga kanter
 3. Häll en droppe diskmedel i det heta vattnen
 4. Sätt i kontakten i stavmixer (om den inte är batteridriven)
 5. För ner stavmixerns knivblad i kärlet och starta mixern på låg hastighet
 6. Öka tempot på hastigheten och kör den i vatten i 30-60 sekunder
 7. Ta upp stavmixern och se om den har blivit ren från smuts
 8. Skölj stavmixern i rent kranvatten
 9. Om den inte är ren så häller du ut vatten, sköljer kärlet och fyller på med nytt hett vatten och någon droppe diskmedel och gör om allt en gång till.