Stavmixern är en av kökets favoritredskap men hur använder man den? Är det bara att stoppa ner den och börja mixa eller måste man använda den på olika vis beroende på vad man ska göra?
Här hittar du alla svar, som exempelvis;
- använd rätt kärl och tillbehör
- tid och hastighet är viktigt
- så undviker du stänk från het mat
- undvik att stavmixern överhettas
- rengör stavmixern på rätt sätt
Scrolla ner och läs om hur du kan använda din stavmixer!
När du använder stavmixer så måste du starta den vid rätt tillfälle för att undvika att det skvätter och tänk på att het mat kan bränna dig. Stäng av och dra ur sladden när du ska byta tillbehör för att undvika skador och slå aldrig stavmixern mot en kant för att bli av med matrester som fastnat, det kan skada både din mixer och kärlet.
Här går vi djupare in på alla viktiga delar som du bör känna till innan du använder din stavmixer.
Stavmixern är ett av kökets effektivaste redskap
Stavmixern är ett av de populäraste köksredskapen hos både mästerkockarna och hemma i våra hushåll och det är inte så konstigt när man förstår hur den fungerar och vad man kan använda den till.
Stavmixern består av ett handtag med motor samt ett blad med knivblad längst ut. Knivbladen roterar och skär sönder det som kommer i sin väg som exempelvis frusen frukt, is, grönsaker, bär och mycket annat. Knivbladen är enkla att plocka av tillsammans med skaftet som det sitter på och även enkelt att rengöra.
Dessutom är en stavmixer enkel att hantera och använda i köket då du kan skifta mellan olika saker som ska mixas med väldigt lite arbete med rengöring i jämförelse med större blenders som är mycket svårare att rengöra.
En stavmixer är också väldigt lätt att förvara eftersom den tar lite plats och det gör den även perfekt att ta med sig om man ska resa.
Innan du börjar mixa, läs stavmixerns bruksanvisning
Visst det låter självklart men det är många som struntar i att läsa bruksanvisningar. Så innan du börjar mixa, läs igenom och se vad det står om att mixa het mat, hacka is, om att mixa i olika kärl och mycket mer.
Starta din stavmixer vid rätt tillfälle
När man vill krossa is så är vissa stavmixers bäst att starta när man har fört ner den i isen. Och detta gäller för de mesta som du ska mixa men framför allt vätskor. Visst, det finns ett hölje runt knivbladen men som skyddar till viss del mot stänk men det täcker inte fullt ut så en klok idé är att starta med stavmixern i kärlet.
Om du startar din stavmixer innan du har fört ner den i maten eller vätskan så riskerar du att det kommer stänk utanför kärlet, på både dig och väggar.
Undvik stänk från het mat och vätska
När du vill mixa något som är hett, mat eller vätska så tänk på risken att det kan stänka. Om du får het mat eller vätska på din hud så riskerar du brännskador. Om du ska mixa het mat och vätska så för först ner stavmixern i den heta vätskan innan du startar den och sedan startar du på lägsta hastighet innan du ökar tempot.
Kom även ihåg att stänga av den helt innan du tar upp stavmixern, det är ett moment som ofta glöms bort och en av de större riskerna.
För aldrig ner handtaget i vätska
Om du har djupare kärl så är det lätt hänt att du för ner din stavmixer långt ner. Var försiktig så att du endast för ner skaftet med knivbladen och inte själva handtaget med motorn på insidan. Om du råkar föra ner den delen på stavmixern som innehåller motordelen så riskerar du att förstöra din köksmaskin helt och hållet. Om din stavmixer dessutom har en sladd som sitter i eluttaget så riskerar du att elektrisk stöt och skadas.
Använd metall för att mixa i het mat och vätska
Som vi skrev i början, läs bruksanvisningen innan du börjar mixa. En del stavmixers har tillbehör som knivblad i plast som tål het mat och vätska men det gäller inte alla stavmixers. Läs noggrant igenom bruksanvisningen och se om din stavmixers knivblad i plast tål heta vätskor eller om de smälter och förstörs.
Så rör du stavmixer i mindre kärl
Om du mixar något i ett smalare kärl så kan du enkelt röra stavmixern upp och ned samtidigt som du mixar. När du rör stavmixern i höjdled så ser du till att du får en jämn mix av maten och du minskar risken för att ha missat något, om du nu önskar den slät och jämn.
Rör stavmixern runt i större kärl
När du mixar soppa i en kastrull eller annan mat i större kärl så rör handmixern runt längs med kärlets yta så att du täcker in hela stora ytan. Rör runt för att försöka få med all mat som ligger i kärlet så att du lyckas mixa så mycket som möjligt.
Tiden och hastigheten som du mixar ger olika effekt
Tänk på att en stavmixer är väldigt effektiv och det går snabbt när du vill mixa något. Tänk på att mixen som du gör kommer att få olika konsistenser beroende på hur länge du mixar. Ju längre du mixar ju mer “flytande” blir det du mixar.
Hastigheten på hur snabbt bladen roterar påverkar också och ökar du denna så får tiden en snabbare effekt, med andra ord så blir det du mixar snabbare “flytande”.
Lär dig din stavmixer och hur du ska kombinera hastighet och tid beroende på vad du ska mixa.
Mixa och vila din stavmixer för att undvika överhettning
En stavmixer kan bli överhettad så försök att hålla dig under 60 sekunder per gång, ta en kort paus och mixa sedan igen. Märker du att stavmixern blir överhettad så korta ner tiden till 30-40 sekunder.
Använd din stavmixer med intervaller av att mixa och pausa.
Stäng av din stavmixer när du byter tillbehör
När du ska byta tillbehör på din stavmixer som exempelvis knivblad så dra ut sladden och stäng alltid av den. Knivbladen är starka och du kan lätt skada dig om du råkar komma åt startknappen.
Se även till att lära barn att stänga av stavmixern och dra ut sladden (om den har sladd förstås) så undviker du olyckor med stavmixern.
Använd rätt tillbehör
En del stavmixers har flera tillbehör och utrustning som exempelvis designade kärl med lock eller visp som du kan montera på handtaget efter att du tagit bort skaftet med knivbladen. Läs på bruksanvisningen så att du vet när du ska använda de olika tillbehören klokast. Håll också ögonen öppna för nya tillbehör som kan dyka upp från tillverkaren och tillföra nya möjligheter med din stavmixer.
Använd rätt kärl
En stavmixer stänker inte så mycket som en vanlig elvisp men de stänker, tänk på det. Om du använder kärl som är smalt och har höga kanter så motverkar det att stänk kommer utanför kärlet.
Det finns också en del kärl med lock och ett hål för att just föra ner stavmixers och motverka risken för stänk utanför kärlet.
Undvika att stöta bort rester mot kanten
Så när du har mixat klart så är det väldigt vanligt att man försöker slå bort resterna på stavmixern mot en kant, exempelvis kastrullens kant. När du gör det så riskerar du att skada din stavmixer (och kärlet såklart.)
Använda inte mixern i alla typer av kärl
Undvik att mixa i vissa mat med din stavmixer i kärl (kastruller, grytor, pannor mm) som har en yta med teflon, keramisk beläggning och glas. Om du mixar mat i kärl med dessa ytbeläggningar så riskerar du att rispa och skrapa dom så att de förstörs eller spricker och går sönder.
Här kan du läsa mer om vad du ska undvika och vilken typ av kastrull du kan använda din stavmixer i.
Rengör stavmixern på rätt sätt
Det är lättare att rengöra en stavmixer i jämförelse med en större hushållsmixer. Se till att fylla kärlet som du har mixat i, med varmt vatten och lite diskmedel och därefter mixar du det med din stavmixer så kommer det att bli rent till slut.
Vill du veta mer om hur du rengör din stavmixer på det enklaste viset så kan du läsa mer här.